Przepis na rybę po meksykańsku 📖

Składniki:
- 4 filety rybne (np. dorsz, tilapia)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka jalapeno, pokrojona w plastry (opcjonalnie)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Olej roślinny, do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i paprykę jalapeno, jeśli używasz. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
2. Dodaj przecier pomidorowy i mieszaj przez minutę.
3. Wlej krojone pomidory z puszki, dodaj kumin, sól i paprykę chili. Mieszaj wszystko razem i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Oprósz filety rybne solą i smaż z obu stron na złoty kolor. Odstaw na chwilę.
5. Do gotowego sosu dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wymieszaj.
6. Na talerzu ułóż rybę i polej ją przygotowanym sosem.
7. Podawaj rybę po meksykańsku z np. ryżem i fasolą.

Smacznego!

Podobne przepisy

ryz po meksykansku
zupę po meksykańsku
gołąbki po meksykańsku
tortille po meksykańsku
karkówkę po meksykańsku