Przepis na pulpety rybne w galarecie 📖

Składniki:
- 500g mięsa rybnego (np. filety z dorsza, łososia lub mintaja)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 3 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:
1. W misce rozdrobnij mięso rybne za pomocą widelca lub blendere.
2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki, aż masa będzie gładka i jednolita.
3. Formuj małe pulpety z powstałej masy mięsnej.
4. W garnku zagotuj bulion warzywny.
5. Wrzuć pulpety do gotującego się bulionu i gotuj na małym ogniu przez około 10-12 minut, aż mięso będzie gotowe.
6. Przełóż gotowe pulpety razem z częścią bulionu do miski lub foremki.
7. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do miski z pulpami rybnymi i dokładnie wymieszaj.
9. Odstaw miskę lub foremkę do lodówki i pozostaw na kilka godzin (lub najlepiej na noc), aby galaretka stężała.
10. Podawaj pulpety rybne w galarecie na zimno, jako przekąskę lub dodatek do sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety rybne
pulpety rybne w piekarniku
pulpety rybne dla dzieci
pulpety rybne w sosie koperkowym
pulpety rybne w sosie pomidorowym