Przepis na pulpety thermomix 📖
Przepis na pulpeciki przygotowane przy użyciu Thermomixa:Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego, wieprzowego lub mieszanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Wkładamy do misy Thermomixa pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie miksujemy przez 5 sekund na prędkości 5, aby je posiekać.
2. Dodajemy jajko, solę, pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą, natkę pietruszki, mleko i olej, a następnie mieszamy przez 10 sekund na prędkości 4.
3. Dodajemy mięso mielone i miksujemy przez 1 minutę na prędkości 5, aż składniki dobrze się połączą.
4. Z masy mięsnej formujemy małe, okrągłe pulpety.
5. Wkładamy pulpety do naczynia Varoma, ustawiamy naczynie na misie Thermomixa i dodajemy około 500 ml wody do misy.
6. Ustawiamy Thermomix na 25 minut, temperaturę Varoma i prędkość 1.
7. Po upływie czasu sprawdzamy, czy pulpety są gotowe (powinny być miękkie i dobrze wysmażone).
8. Podajemy pulpety na talerzach, jako dodatek możemy podać np. ziemniaki lub makaron, oraz ulubione sosy.
Smacznego!