Przepis na pulpety w sosie ciemnym 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka przypraw (np. sól, pieprz, papryka słodka)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 400ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie: zioła (np. natka pietruszki), do dekoracji

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj drobno.
2. W misce umieść mięso mielone, dodaj posiekane cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Formuj z masy mięsnej małe pulpeciki o równych kształtach.
4. W rondlu rozgrzej masło i obsmaż pulpeciki z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią. Następnie wyjmij je z rondla i odstaw na bok.
5. Do rondla, w którym obsmażaliśmy pulpeciki, dodaj mąkę i mieszaj, aż uzyskasz jasnobrązową masę.
6. Powoli wlewaj bulion warzywny lub mięsny do rondla, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos sojowy, mieszaj i pozostaw do zagotowania.
8. Gdy sos zgęstnieje, wsadź do niego pulpeciki. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż pulpeciki będą miękkie.
9. Przed podaniem posyp pulpeciki ziołami (np. natką pietruszki). Możesz podać je samodzielnie lub jako dodatek do np. ziemniaków, kaszy czy kuchni włoskiej.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe w ciemnym sosie
pierś z kurczaka w ciemnym sosie
pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety w sosie wlasnym
pulpety w sosie grzybowym