Przepis na pulpety w sosie pomidorowym gotowane 📖

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym:

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej

Przygotowanie:
1. Bułkę kajzerkę namocz w mleku, a następnie odciśnij i posiekaj na drobne kawałki.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Z masy mięsnej formuj małe kulki (pulpeciki) o średnicy około 3 cm.
4. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pulpeciki. Smaż je na złoty kolor z każdej strony.
5. Do oddzielnego garnka wlej przecier pomidorowy. Dodaj cukier, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
6. Po tym czasie do sosu dodaj usmażone pulpety, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż pulpeciki będą gotowe.
7. Pulpety w sosie pomidorowym podawaj na talerzu, polewając je sosem i posypując świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety gotowane w sosie pomidorowym
klopsy gotowane w sosie pomidorowym
pulpety gotowane w sosie
pulpety gotowane w sosie koperkowym
pulpety gotowane w sosie własnym