Przepis na pulpety w sosie pomidorowym pieczone 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400g pomidorów z puszki, pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:
1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, oregano, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj małe kuleczki (pulpety) o średnicy około 3-4 cm.
3. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż pulpety z każdej strony, aż się zarumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
4. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek, aż staną się miękkie i lekko złote.
5. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, bazylia, sól i pieprz. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.
6. Dodaj pulpety do sosu pomidorowego i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż mięso wewnątrz pulpety będzie gotowe.
7. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym na gorąco, np. z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety w sosie pomidorowym fit
pulpety sosie pomidorowym
fit pulpety w sosie pomidorowym