Przepis na pulpety w sosie pomidorowym prosty 📖

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekane drobno cebulę oraz czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i oregano. Zagnieć wszystko dokładnie, aż składniki się połączą.
2. Z powstałej masy formuj pulpeciki o średnicy około 3 cm.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć pulpeciki i obsmaż je z każdej strony na złoty kolor.
4. Do garnka dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i cukier. Dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
5. Gotuj pulpety w sosie na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż będą miękkie i dobrze przegotowane.
6. Podawaj pulpeciki w sosie pomidorowym z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

prosty pulpety w sosie pomidorowym
pulpety w sosie pomidorowym y fit
pulpety w sosie pomidorowym fit
pulpety sosie pomidorowym
fit pulpety w sosie pomidorowym