Przepis na pulpety w sosie pomidorowym z pieczarkami 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 250g pieczarek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju lub masła do smażenia
- świeża natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, startą cebulę, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy (oregano, bazylię, sól i pieprz). Dobrze wyrób całość, aż składniki się połączą.
2. Następnie z masy mięsnej formuj małe kuleczki - pulpety. Możesz użyć wilgotnych rąk, aby masa się nie kleiła.
3. Na patelni rozgrzej olej lub rozpuść masło i smaż pulpety na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej strony. Wyjmij je z patelni i odstaw na bok.
4. Na tej samej patelni dodaj krojone pomidory z puszki i pokrojone pieczarki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj pulpety z powrotem do patelni, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż pulpety będą miękkie i dobrze przegryzą smaki sosem pomidorowym.
7. Podawaj pulpety w sosie pomidorowym na talerzach, posypane świeżą natką pietruszki. Możesz podać je np. z kluskami lub ryżem.
Smacznego!