Przepis na pulpety z indyka w sosie grzybowym 📖
Składniki:- 500g mielonego indyka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos grzybowy:
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. Formuj małe pulpeciki z mieszaniny mięsnej.
3. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny i smaż pulpeciki z indyka na złoty kolor z każdej strony. Przełóż usmażone pulpeciki na talerz i odłóż na chwilę.
4. W tym samym rondlu, w którym smażyłeś pulpeciki, rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj plastry pieczarek i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
6. Wsyp mąkę i mieszaj przez minutę, aby ją zrumienić.
7. Stopniowo wlej bulion drobiowy do rondla, ciągle mieszając, aby uzyskać gładki sos.
8. Dodaj śmietanę kremówkę, tymianek, sól i pieprz. Mieszaj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
9. Włóż usmażone pulpeciki z indyka do sosu grzybowego i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż pulpeciki będą dobrze przepieczone.
10. Serwuj pulpety z indyka w sosie grzybowym na talerzu, polewając je dodatkowym sosem. Możesz podać je z kluskami lub z ziemniakami oraz świeżą sałatką. Smacznego!