Przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym 📖
Składniki:- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos pomidorowy:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, bułką tarta, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dobrze zagniataj, aż składniki dobrze się połączą.
2. Formuj małe pulpety z uzyskanej masy mięsnej.
3. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Wrzuć pulpety i smaż na średnim ogniu z każdej strony, aż się zarumienią. Przełóż usmażone mięso na talerz.
4. W tej samej patelni, w której smażyłeś pulpety, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek na oliwie z oliwek, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj passatę pomidorową, suszone oregano, sól i pieprz do sosu pomidorowego. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
6. Wrzuć usmażone pulpety z powrotem do sosu pomidorowego i gotuj razem jeszcze przez około 10 minut, aby mięso się przegryzło.
7. Serwuj pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym na ciepło, najlepiej podane z ulubionym makaronem lub ryżem. Smacznego!