Przepis na pulpety z kurczaka w sosie pomidorowym 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 słoik sosu pomidorowego (około 400g)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Opcjonalnie: starty ser do posypania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mięso z kurczaka, posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tarta, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrabiaj masę ręką, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Formuj pulpeciki o średnicy około 3 cm i układaj je na talerzu lub desce do krojenia.
3. Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż pulpeciki z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż je do talerza.
4. Na tej samej patelni, w której smażyłeś pulpety, wlej sos pomidorowy i bulion warzywny lub drobiowy. Dodaj suszone oregano i wymieszaj.
5. Wróć pulpeciki na patelnię, zanurzając je w sosie pomidorowym. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż pulpeciki będą miękkie i dobrze przegotowane.
6. Przed podaniem opcjonalnie możesz posypać pulpeciki startym serem i przykryć patelnię na chwilę, aby ser się rozpłynął.
7. Podawaj pulpeciki z kurczaka w sosie pomidorowym na talerzach, możesz je udekorować natką pietruszki. Smacznego!