Przepis na puszyste ciasto drozdzowe z lukrem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i sól, mieszamy.
2. W małym rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
3. Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody.
4. Ubijamy jajka w osobnej misce.
5. W mące robię wgłębienie, do którego wlewamy przestudzone mleko, drożdże i jajka. Wszystko razem wyrabiamy na jednolite ciasto.
6. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek, formujemy kulki wielkości ok. 5 cm.
8. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
9. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, do momentu gdy ciasto się zarumieni.
10. Wyciągamy z piekarnika i ostudzamy. W międzyczasie robimy lukier, którego wierzch posypujemy ciastka: cukier puder, sok z cytryny i trochę wody. Żeby było gładkie i bez grudek, lukier mieszamy dokładnie.
11. Gotowe ciasto drożdżowe najlepiej podawać posypane cukrem pudrem i lukrem.
Smacznego!