Przepis na puszyste naleśniki na słodko 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Oddzielnie roztrzep jajka w drugiej misce, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mleko z jajkami do suchych składników, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto bez grudek.
4. Pozostaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju na średnim ogniu.
6. Następnie odlej porcję ciasta na patelnię, rozprowadzając je, aby utworzyć cienką warstwę.
7. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
8. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
9. Gotowe naleśniki możesz podawać z ulubionymi słodkimi dodatkami, takimi jak dżem, cukier puder, owoce czy syrop klonowy.

Smacznego!

Podobne przepisy

puszyste naleśniki
naleśniki puszyste
puszyste nalesniki z jablkami
puszyste naleśniki z budyniem
puszyste naleśniki bez mleka