Przepis na puszyste naleśniki z proszkiem do pieczenia 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajko, następnie dodaj mleko i olej. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto bez grudek.
4. Odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę ciasta na każdy naleśnik. Smaż je na średnim ogniu, aż na wierzchu pojawią się bąbelki.
7. Przewróć naleśniki za pomocą łopatki i smaż je jeszcze przez kilka sekund, aż się lekko zrumienią.
8. Gotowe naleśniki wykładaj na talerz i smaż kolejne partię, aż zużyjesz całe ciasto.
Naleśniki możesz podawać z ulubionymi nadzieniami, na przykład dżemem, owocami, czekoladą, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Smacznego!