Przepis na puszyste racuchy z jabłkami na kefirze 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. W innym naczyniu roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dosypuj suchą mieszankę mąki do mokrych składników, ciągle mieszając, aż wszystko się połączy.
5. Na koniec dodaj pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
6. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
7. Nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na każdy racuch) na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
8. Gotowe racuchy wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym. Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z jabłkami na drożdżach i kefirze
racuchy na kefirze
racuchy z jabłkiem na kefirze
racuchy drożdżowe na kefirze
racuchy puszyste