Przepis na racuchy drożdżowe na kefirze 📖

Przepis na racuchy drożdżowe na kefirze:

Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. W rondelku podgrzej kefir, ale nie gotuj go. Powinien być ciepły.
2. W misce wymieszaj ciepły kefir, cukier i drożdże. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże się rozpuszczą i poczną pracować.
3. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
6. Na rozgrzany olej, łyżką nakładaj porcje ciasta (jak na placki) i smaż z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły nadmiar tłuszczu.
8. Jeszcze ciepłe racuchy posyp cukrem pudrem.
9. Podawaj od razu i smacznego!

Podobne przepisy

racuchy na kefirze
racuchy z jabłkiem na kefirze
racuchy z jabłkami na drożdżach i kefirze
puszyste racuchy z jabłkami na kefirze
na racuchy drożdżowe