Przepis na puszyste rogaliki drożdżowe 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 ml letniego mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- Marmolada do nadzienia
- Białko jajka i cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W małej misce rozcieńcz świeże drożdże w letnim mleku i pozostaw do wyrośnięcia przez 10-15 minut.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, startą skórkę cytrynową i wyrośnięte drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem.
4. Dodaj stopione masło i kontynuuj wyrabianie ciasta przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Przykryj ciasto ściereczką i umieść w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość przez około 1-2 godziny.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podsyp blatem mąką i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
7. Pokrój ciasto wzdłuż na trójkątne kawałki.
8. Umieść trochę marmolady na każdym trójkącie i rozwiń od szerokiej strony do wąskiej.
9. Uformuj rogaliki, skręcając ich końce na zewnątrz.
10. Przełóż rogaliki na uprzednio przygotowaną blaszkę do pieczenia.
11. Pozostaw rogaliki do wyrośnięcia przez około 30 minut.
12. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
13. Posmaruj rogaliki białkiem jajka, aby nadać im złocisty kolor.
14. Piecz rogaliki w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
15. Gdy rogaliki ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!