Przepis na wysoki ciemny biszkopt 📖

Oto przepis na wysoki, ciemny biszkopt:

Składniki:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj okrągłą tortownicę (około 22-24 cm) - wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść.
2. W dużym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Możesz użyć miksera lub trwać przy tradycyjnym ubijaniu ręcznym.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do miski. Powoli dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, stopniowo mieszając aż składniki się połączą, ale nie wymieszaj ich zbyt intensywnie.
5. Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj górną powierzchnię.
6. Wstaw tortownicę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Sprawdź czy biszkopt jest gotowy, wkłuwając w niego patyczek - jeśli wyjdzie suchy, możesz wyjąć biszkopt z piekarnika.
7. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Twój wysoki, ciemny biszkopt jest teraz gotowy do podania! Możesz go udekorować bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową. Smacznego!

Podobne przepisy

biszkopt ciemny z 6 jaj
ciemny biszkopt który zawsze się udaje
wysoki biszkopt
wysoki biszkopt 24 cm
biszkopt wysoki