Przepis na pyszną drożdżówkę 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wanilii
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- Dżem lub nadzienie ulubionej smaku
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 10-15 minut, aby drożdże aktywowały się i zaczęły rosnąć.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj resztę mąki, cukru, soli, startej skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz wanilię.
3. Do naczynia z mąką dodaj rozpuszczone masło, jajka i przygotowane wcześniej drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat kuchenny i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ponownie zagniataj przez kilka minut.
7. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokątną formę o grubości około 1-1,5 cm.
8. Smaruj ciasto dżemem lub rozsmaruj nadzienie ulubionego smaku na całej powierzchni.
9. Zwijaj ciasto na roladę, od dłuższego boku, tak aby powstała długa wężykowata forma.
10. Ułóż wężyk na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Odstaw na około 20-30 minut, aby ciasto trochę podrosło.
12. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 180°C, przez około 30-35 minut, aż drożdżówka się zezłoci i ładnie podrośnie.
13. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i częściowo ostudź na kratce.
14. Podawaj jeszcze ciepłą, pokrojoną na kawałki. Smacznego!