Przepis na pyszną szarlotkę z jabłkami 📖
Oto przepis na pyszną szarlotkę z jabłkami:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1 kg jabłek (kwaśnych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Przygotuj kruchy ciasto, w tym celu umieść mąkę w misce i dodaj pokrojone w kostkę masło.
2. Zagnieć masę, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
6. Dodaj do pokrojonych jabłek cynamon, cukier waniliowy i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części.
8. Wylep jedną część ciasta dnem i brzegami na dno formy do tarty lub prostokątnego naczynia żaroodpornego.
9. Nałoż na ciasto przygotowane wcześniej jabłka.
10. Pokryj jabłka drugą częścią ciasta, najlepiej w postaci kratki, pozwalając na ujawnienie nadzienia.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta stanie się złocisty.
12. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj pokrojoną na porcje.
Smacznego!