Przepis na pyszne bezy 📖
Przepis na pyszne bezy:Składniki:
- 4 białka jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce ubij białka z solą, używając miksera, na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie piany, aż uzyskasz gładką i błyszczącą masę.
4. Dodaj ocet winny, skrobię kukurydzianą i ekstrakt z wanilii. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły - nie ubijaj dłużej niż to konieczne.
5. Na przygotowaną blachę, za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, formuj małe okręgi z masy bezy.
6. Umieść blachę w rozgrzanym piekarniku i piecz bezy przez około 1,5 godziny, aż będą suche i chrupiące.
7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w nim, aż całkowicie ostygną.
Gotowe bezy można podawać same, jako słodką przekąskę, lub użyć do dekoracji ciast, lodów czy innych deserów. Smacznego!