Przepis na pyszne oponki 📖
Oponki, znane również jako chrust, to tradycyjne polskie ciastka o chrupiącej skorupce i miękkim wnętrzu. Oto prosty przepis na smaczne oponki:Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka octu
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj żółtka, roztopione masło, mleko i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
3. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i sprężyste.
4. Ciasto podziel na kilka kawałków i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
5. Pokrój placki na równościenne prostokąty o długości około 10 cm. W każdym prostokącie zrób nacięcie w środkowej części.
6. Wlewaj olej do głębokiego garnka i rozgrzej go na średnim ogniu. Upewnij się, że warstwa oleju jest wystarczająco głęboka, aby zanurzyć oponki podczas smażenia.
7. Smaż oponki na złoty kolor z obu stron. Upewnij się, że podczas smażenia olej zachowuje stałą temperaturę.
8. Wyjmij oponki z oleju i odsącz na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp oponki obficie cukrem pudrem.
Oponki są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!