Przepis na pyszne racuchy bez drożdży 📖
Oto przepis na pyszne racuchy bez drożdży:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- Cukier puder do posypania
- Opcjonalne dodatki: krojone jabłka, rodzynki, truskawki, itp.
Instrukcje:
1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dolej mokre składniki do suchych składników. Mieszaj delikatnie, aż wszystko się połączy. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt rzadka.
4. Opcjonalnie, możesz dodać dodatki jak krojone jabłka, rodzynki czy truskawki na tym etapie.
5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub masła na średnim ogniu.
6. Nałóż łyżkę ciasta na patelnię, aby utworzyć racucha. Powtórz, tworząc kolejne racuchy, pamiętaj o zostawieniu wystarczającej przestrzeni między nimi.
7. Smaż racuchy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i napuszone.
8. Gdy racuchy są gotowe, wyjmij je z patelni i odkładaj na talerz. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Możesz podawać je z dowolnym sosem, jogurtem lub świeżymi owocami. Smacznego!