Przepis na pyszne racuchy drożdżowe 📖
Oto przepis na pyszne racuchy drożdżowe:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 10 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania
- ulubione dodatki: np. rodzynki, jabłka, banany
1. W misce rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki letniego mleka. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli dodajesz dodatki, jak rodzynki, jabłka czy banany, możesz teraz je dodać i wymieszać.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
5. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i formuj placuszki, które wrzucaj na rozgrzaną patelnię. Smaż racuchy na złoty kolor z obu stron.
6. Gdy racuchy będą gotowe, zdejmij je z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
7. Przed podaniem posyp racuchy cukrem pudrem.
Smacznego!