Przepis na sprawdzony rogaliki krucho drożdżowe 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- dżem do smarowania (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. Przygotuj rozczyn: w niewielkiej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.

2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Dokładnie wymieszaj.

3. Dodaj do miski rozczyn oraz pozostałe składniki: ciepłe mleko, roztopione i lekko przestudzone masło oraz jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.

4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłoż przezroczystą folię na stolnicę i posyp ją mąką. Przenieś ciasto na stolnicę i podziel na pół.

6. Każdą połowę rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

7. Pokrój prostokąt na trójkąty, przekładając kawałek ciasta jednocześnie w formie rogalika.

8. Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw na 10 minut.

9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Po 10 minutach wstaw rogaliki do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż będą złociste.

10. Po wyjęciu z piekarnika ostudź rogaliki na kratce. Opcjonalnie, gdy już będą całkowicie zimne, można je posmarować dżemem i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki krucho drożdżowe
ekspresowe rogaliki krucho drożdżowe
rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą
dobry rogaliki krucho drożdżowe
rogaliki krucho drożdżowe z serem