Przepis na pyszne roladki schabowe w sosie 📖

Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 plasterki wędzonego sera
- 4 plasterki szynki
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 ogórki kiszone
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- Mąka do obtoczenia

Sos:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Każdy plaster schabu delikatnie rozbij tłuczkiem na cienką plastrówkę.
2. Na każdym plastrze umieść po plasterku sera, szynki, kilka plasterków ogórka i posmaruj musztardą.
3. Zwijaj schab w roladki i spinaj wykałaczkami.
4. Roladki obtocz w lekko roztrzepanym jajku, a następnie w mące.
5. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
6. Wyjmij roladki z patelni i odłóż na bok.

Przygotowanie sosu:
1. Na tej samej patelni roztocz masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę, czosnek oraz startą marchewkę.
2. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając całość.
3. Wlej powoli bulion, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
5. Wrzuć do sosu uprzednio przygotowane roladki i dusz je na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
6. Roladki schabowe w sosie podawaj gorące, np. z puree ziemniaczanym i surówką.

Smacznego!

Podobne przepisy

roladki schabowe w sosie
roladki schabowe w sosie serowym
roladki schabowe w sosie pieczarkowym
roladki schabowe w sosie chrzanowym
roladki schabowe w sosie pomidorowym