Przepis na roladki schabowe w sosie pieczarkowym 📖
Potrzebne składniki:- 4 plastry schabu (ok. 1 cm grubości)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Schaby delikatnie rozklepamy, solimy i pieprzymy z obu stron.
2. Na jednym końcu każdego schabowego układamy po kilka pokrojonych w cienkie plastry pieczarek.
3. Następnie zwijamy schaby w roladki i spinamy wykałaczkami.
4. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony, aż się zarumienią. Następnie przekładamy je na talerz.
5. W tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się lekko złociste.
6. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich nadmiar wody.
7. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
8. Powoli wlewamy bulion i śmietanę, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
9. Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
10. Wrzucamy roladki z powrotem do sosu, przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
11. Roladki wyjmujemy z sosu, a sos jeszcze chwilę gotujemy na większym ogniu, żeby się jeszcze bardziej zagęścił.
12. Podajemy polewając sos roladkami i podając np. ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!