Przepis na pyszne uszka wigilijne 📖

Przepis na pyszne uszka wigilijne:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 łyżki wody
- szczypta soli

1. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj do niej sól. Dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj jajko oraz olej roślinny i ponownie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

3. Stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto ręką lub przy użyciu miksera z hakiem, aż będzie elastyczne i gładkie.

4. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich połóż na stolnicy i cienko rozwałkuj za pomocą wałka.

5. Przy pomocy szklanki lub foremki wytnij okręgi o średnicy około 5-6 cm.

6. Na każdym okręgu umieść niewielką porcję nadzienia.

7. Złóż okręgi na pół, tak aby powstały półksiężyce. Przyciśnij brzegi i dokładnie zlep je razem.

8. Powtarzaj czynność dla pozostałego ciasta i nadzienia.

9. Gotuj uszka w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane.

10. Uszka możesz podawać z klarowanym masłem i posypać kruszonką bułkową.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka wigilijne
uszka wigilijne thermomix
uszka wigilijne z pieczarkami
dobre ciasto na uszka wigilijne
uszka wigilijne z kapustą i grzybami