Przepis na uszka wigilijne z pieczarkami 📖

Przepis na uszka wigilijne z pieczarkami:

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Na początku przygotuj ciasto uszka. W misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę i jajko. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw je na 30 minut do odpoczynku.

2. W międzyczasie, przygotuj nadzienie. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno.

3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek do momentu, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Następnie dodaj pieczarki i smaż je przez około 8-10 minut, aż będą miękkie i nieco odparują nadmiar płynu. Dopraw je solą i pieprzem według własnego smaku.

4. Gdy nadzienie pieczarkowe ostygnie, podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na cienkie placki. Wytnij z nich małe kółka o średnicy około 5 cm.

5. Na każde kółko ciasta nakładaj niewielką ilość nadzienia pieczarkowego. Zlep brzegi, tworząc charakterystyczną skrzydełko.

6. Gotuj uszka przez około 5-8 minut w lekko osolonym wrzątku, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię wody.

7. Uszka podawaj na stole jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielne danie, polane lekko roztopionym masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka wigilijne
pyszne uszka wigilijne
uszka wigilijne thermomix
uszka wigilijne z kapustą i grzybami
dobre ciasto na uszka wigilijne