Przepis na pyszny kapuśniak na golonce 📖

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500 g golonki wieprzowej (bez kości)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Golonkę pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużego garnka i gotuj przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
2. W międzyczasie umyj i pokrój kapustę na cienkie paski.
3. Marchewki i pietruszki obierz, a następnie pokrój w kostkę. Pora pokrój w plastry, a cebulę i czosnek posiekaj.
4. Do mięsa dorzuć pokrojoną kapustę, marchewkę, pietruszkę, por, cebulę i czosnek. Całość zalej wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte.
5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, słodką paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
6. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie i smaki się połączą.
7. Podawaj gorący kapuśniak posypany natką pietruszki. Smacznego!

Podobne przepisy

kapuśniak na golonce
pyszny kapuśniak
pyszny kapusniak z kiszonej kapusty
bigos na golonce
ogórkowa na golonce