Przepis na pyszny mazurek wielkanocny 📖

Przepis na Mazurek Wielkanocny:

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- dżem (np. truskawkowy, malinowy)

Dodatkowo:

- bakalie (np. orzechy, migdały, rodzynki) do dekoracji
- 1 biała czekolada (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól) znajdujące się w misce, zagnieść w kulę ciasta.
2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę.
4. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i przenieść do natłuszczonej formy do pieczenia.
5. Wierzch ciasta nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 20-25 minut, aż lekko się zezłoci.
6. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
7. Na ostudzone ciasto równomiernie rozsmarować dżem.
8. Wierzch mazurka udekorować bakaliami (np. rodzynkami, orzechami, migdałami) według własnego upodobania.
9. Opcjonalnie, czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie skropić nią dekoracje na wierzchu mazurka, tworząc wzory.

Gotowy mazurek wystawić do ostygnięcia i podawać na świątecznym stole.

Smacznego!

Podobne przepisy

pyszny pasztet wielkanocny
wielkanocny mazurek
mazurek wielkanocny
dobry wielkanocny mazurek
mazurek tradycyjny wielkanocny