Przepis na pyszny sernik z makiem 📖
Przepis na sernik z makiem:Składniki:
- 250 g sera białego, np. twarogu
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g maku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
1. Zmiel mak na drobno za pomocą młynka do kawy. Można także kupić gotowy mielony mak.
2. W rondelku rozpuść masło, dodaj mielony mak, mąkę i podsmażaj mieszając przez 2-3 minuty. Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
3. Śmietanę wymieszaj z jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj serek biały i wymieszaj dokładnie.
4. Do powstałej masy serowej dodaj ostudzony mak i ponownie dokładnie wymieszaj.
5. Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Obrzeże tortownicy posmaruj masłem.
6. Na dno tortownicy wysyp bułkę tartą, dzięki czemu sernik nie będzie przywierać.
7. Wylej przygotowaną masę sernikową do tortownicy.
8. Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 50-60 minut.
9. Po upieczeniu sernik musi wystygnąć w piekarniku, dlatego wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na kolejne 30 minut. Następnie wyjmij i studź na kratce.
10. Gotowy sernik z makiem można podać posypany cukrem pudrem lub polany lukrem. Smacznego!