Przepis na pyszny sernik ze swojskiego sera 📖
Przepis na sernik ze swojskiego sera:Składniki:
- 500g serka wiejskiego
- 200g herbatników
- 100g masła
- 3 jajka
- 150g cukru
- 250g śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Na początku zmiel herbatniki na drobny pył. Można to zrobić, wkładając je do woreczka strunowego i starannie uderzając wałkiem.
2. Dodaj stopione masło do herbatników i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Przygotowanym ciastem wyłóż dno tortownicy o średnicy około 24 cm, wklep je delikatnie i odstaw na chwilę do lodówki.
4. W osobnej misce umieść serek wiejski oraz cukier i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Dodaj do masy serowej jajka i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
6. Następnie dodaj śmietanę kremówkę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Wyłóż masę serową na przygotowane wcześniej ciasto z herbatników.
8. Piecz sernik w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż wierzch sernika będzie lekko zarumieniony.
9. Po upieczeniu sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężał.
10. Przed podaniem posyp wierzch sernika cukrem waniliowym.
Gotowy sernik ze swojskiego sera można podawać na ciepło lub schłodzony, ozdabiając go ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!