Przepis na pyszny żurek z grzybami 📖
Składniki:- 500 g kwaszonej kapusty
- 150 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 kiełbaski
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie:
1. Grzyby zalać gorącą wodą i pozostawić na około 30 minut, aż zmiękną. Następnie odcedzić, wodę z moczenia zachowując.
2. Kwaszoną kapustę opłukać pod zimną wodą, a następnie zalać wodą (ok. 1 litr) i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż kapusta zmięknie.
3. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć do momentu, gdy stanie się szklista.
4. Dodać przeciśnięte przez praskę czosnek oraz ociekłe grzyby i smażyć przez kolejne kilka minut.
5. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać.
6. Gotującą się kapustę przelać do garnka z grzybami i cebulą.
7. Dodać mielony kminek, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość gotować na małym ogniu przez około 30 minut.
8. Kiełbaski pokroić na kawałki i podsmażyć na suchej patelni.
9. Pod koniec gotowania żurku dodać kiełbaski oraz wodę z moczenia grzybów.
10. Na koniec dodać łyżkę śmietany.
Smacznego!