Przepis na żurek z grzybami 📖
Składniki:- 200 g suchego zakwasu żurkowego
- 200 g świeżych grzybów (najlepiej borowików lub pieczarek)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 gałązka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 kawałki kiełbasy
- opcjonalnie 1 kromka chleba żytniego
Przygotowanie:
1. Oczyść grzyby, opłucz je dokładnie i pokrój w plastry.
2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody. Dodaj zakwas żurkowy, grzyby, pokrojone warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
4. W międzyczasie pokrój kiełbasę w plasterki i usmaż na suchej patelni, aż lekko się zrumieni.
5. Po godzinie gotowania żurku, dodaj usmażoną kiełbasę do garnka i gotuj jeszcze przez 15 minut.
6. Przed podaniem usunię g załączki z warzyw oraz przyprawy (liście i ziele angielskie). Dopraw żurek solą i pieprzem według swojego gustu.
7. Podawaj żurek z grzybami w miseczkach, posypany posiekaną natką pietruszki. Możesz podać go również z kawałkiem chleba żytniego.
Smacznego!