Przepis na quiche z łososiem i brokułami 📖
Składniki:- 1 opakowanie tarty lub ciasta francuskiego
- 200g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 1 mały brokuł, podzielony na różyczki i ugotowany na półmiękko
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 jajka
- 200ml śmietany 30%
- 100g tartego żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Wyłóż tartę lub ciasto francuskie na formę do pieczenia, przekształcając brzegi. Wsyp na tartę suszone fasolki lub użyj papieru do pieczenia, aby utrzymać jej kształt podczas pieczenia.
3. Wstępnie piecz tartę przez 10 minut, aż stanie się lekko złocista. Następnie wyjmij fasolki lub papier do pieczenia i odstaw na bok.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
5. Dodaj pokrojonego łososia do patelni i krótko podsmaż, aż będzie delikatnie różowy.
6. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, sól i pieprz. Dodaj połowę sera i wymieszaj ponownie.
7. Na upieczoną tartę, rozprowadź równomiernie brokuły, podsmażoną cebulę i łososia.
8. Zalej farszem jajecznym i posyp pozostałym serem.
9. Wstaw tartę z powrotem do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż napełni się i nabierze złocistego koloru na wierzchu.
10. Gdy quiche jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Smacznego!