Przepis na quiche ze szparagami thermomix 📖

Oto przepis na quiche ze szparagami przygotowany z użyciem termomiksera Thermomix:

Składniki:
- 1 porcja ciasta francuskiego (gotowego lub własnego przepisu)
- 200 g szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 150 g sera gruyère, startego
- 4 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła

Instrukcje:

1. Na początku przygotuj ciasto francuskie według instrukcji na opakowaniu lub zgodnie z własnym przepisem. Wstaw je do lodówki, aby nieco zastygło.

2. Włóż kawałki szparagów do termomiksera i rozdrabniaj na prędkości 5 przez około 5 sekund, aż staną się drobno posiekane. Zdejmij i odłóż na bok.

3. Wstaw cebulę do termomiksera i rozdrabniaj na prędkości 5 przez około 5 sekund. Dodaj masło i podsmażaj na prędkości Varoma przez 3 minuty.

4. Dodaj posiekane szparagi do termomiksera z cebulą i podsmażaj na Varoma przez kolejne 5 minut. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.

5. Wylej jajka i śmietanę do termomiksera. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ustaw prędkość na 3 i miksuj przez 10 sekund, aż składniki się połączą.

6. Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozwałkuj je na okrągłą formę do quiche. Wysmaruj formę masłem i wyłóż ciasto.

7. Na ciasto włóż podsmażone szparagi z cebulą, a następnie posyp startym serem gruyère.

8. Wlej mieszankę jajeczno-śmietanową na szparagi i ser.

9. Wstaw formę z quiche do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty i masywny.

10. Po upieczeniu wyjmij quiche ze szparagami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.

Smacznego! Quiche ze szparagami thermomix jest gotowe do podania.

Podobne przepisy

quiche z łososiem i szparagami
quiche ze szparagami i boczkiem
quiche ze szparagami kwestia smaku
indyka ze szparagami
risotto ze szparagami