Przepis na quinoa y fit 📖
Oto przepis na quinoa y fit:Składniki:
- 1 szklanka quinoa
- 2 szklanki wody
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sok z połowy cytryny
- Kilka listków świeżej mięty
Instrukcje:
1. Przed gotowaniem quinoa, przepłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się gorzkich skorup.
2. W rondlu zagotuj wodę i dodaj quinoa. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziarna staną się miękkie i wchłoną całą wodę. Odstaw z boku.
3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
4. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
5. Dodaj pokrojoną paprykę, marchewkę i cukinię. Smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, aż warzywa staną się miękkie.
6. Dodaj do patelni przygotowaną quinoę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki razem.
7. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i sokiem z cytryny.
8. Pokrój kilka listków świeżej mięty i posyp nimi potrawę przed podaniem.
Smacznego! Ta quinoa y fit jest pełna aromatycznych warzyw i korzennych przypraw. Możesz podać ją na ciepło jako danie główne lub jako zdrową sałatkę na zimno.