Przepis na racuchy drożdżowe na maślance 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 1 kostka drożdży świeżych
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej (do smażenia)
- cukier puder (opcjonalnie, do posypania)
Przygotowanie:
1. W misce rozkrusz drożdże i dodaj łyżkę cukru. Wlej maślankę, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż drożdże rozpuszczą się i pojawią się bąbelki.
2. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i szczyptę soli.
3. Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże w maślance oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
5. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej. Może być go tyle, aby racuchy mogły się swobodnie smażyć.
6. Na patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy o średnicy około 6-7 cm. Smaż je z obu stron na złoty kolor (około 2-3 minuty z każdej strony).
7. Po usmażeniu, odsącz racuchy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
8. Podawaj ciepłe racuchy drożdżowe na maślance, posypane cukrem pudrem. Możesz je również podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak: dżemy, syrop klonowy czy śmietanka. Smacznego!