Przepis na racuchy drożdżowe obiad 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W małej misce rozkruszyć drożdże i wymieszać z cukrem. Dodać około 2 łyżki ciepłego mleka, zamieszać i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Zrobić zagłębienie pośrodku i wlać do niego rozczyn z drożdży.
3. Dodawać stopniowo resztę ciepłego mleka, jednocześnie mieszając ciasto. Następnie dodać jajko i olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Odstawić ciasto na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
5. Jeśli chcemy dodać jabłko, należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
6. Rozgrzać patelnię z olejem.
7. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta tworząc okrągłe racuchy. Jeśli chcemy, możemy na każdy placek położyć plasterki jabłka.
8. Smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
9. Serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy bez drożdżowe
na racuchy drożdżowe
racuchy drożdżowe jak pączki
racuchy drożdżowe jak puch
racuchy drożdżowe na maślance