Przepis na racuchy drożdżowe suche 📖

Składniki:
- 500g mąki
- 10g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 300ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W niewielkiej miseczce rozpuść drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru, zamieszaj i odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
2. W dużej misce wsyp mąkę oraz sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, resztę cukru i jajka. Wlewaj stopniowo ciepłe mleko, ciągle mieszając składniki, aż uzyskasz jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie zafoliuj miskę, w której ciasto rośnie.
4. Gdy ciasto już podrosło, rozgrzej olej na głębokiej patelni. Wlewaj na patelnię łyżki ciasta, tworząc małe placki o średnicy około 7 cm. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
5. Po usmażeniu odsącz racuchy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy drozdzowe z jablkami suche drozdze
racuchy suche drozdze
racuchy tradycyjne suche drozdze
na racuchy drożdżowe
racuchy bez drożdżowe