Przepis na racuchy drożdżowe thermomix 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Włóż mleko i drożdże do misy Thermomix.
2. Ustaw program na 2 minuty, temperaturę 37 stopni, prędkość 2, aby podgrzać mleko i rozpuścić drożdże.
3. Dodaj mąkę, cukier, jajka, sól i cukier wanilinowy do miski.
4. Ustaw program na 5 minut, prędkość 3, aby dokładnie wymieszać składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
6. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
7. Zanurz łyżkę do lodów w ciepłej wodzie, a następnie nakładaj porcje ciasta na patelnię, aby tworzyć racuchy o średnicy około 8-10 cm.
8. Smaż racuchy z obu stron, aż staną się złote i upieczone.
9. Przełóż racuchy na serwetkę papierową, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Podawaj gorące racuchy posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem. Możesz również dodać owoce lub dżem jako dodatek.
Smacznego!