Przepis na racuchy drożdżowe wigilijne 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jabłko (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną działać i powstanie piana.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, pozostały cukier oraz sól. Następnie do suchych składników dodajemy rozpuszczone drożdże, jajka oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
3. Ciasto należy wyrobić - można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Wyrabiamy je przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Możemy dodać także starte jabłko, jeśli chcemy dodać świeżości i owocowego smaku.
4. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. W dużym rondlu lub głębokim garnku rozgrzewamy olej. Możemy testować, czy jest odpowiednio gorący, upuszczając kawałek ciasta - powinien wtedy szybko się podsmażyć.
6. Za pomocą łyżki nabieramy porcję ciasta i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuchy będą złote. Po usmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
7. Podajemy ciepłe racuchy posypane cukrem pudrem. Możemy również podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, dżem czy owocowa kompot.
Smacznego!