Przepis na racuchy jogurtowe 📖

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
- ulubione dodatki: świeże owoce, dżem, cukier puder itp.

Instrukcje:
1. W jednym naczyniu wymieszaj suchą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugim naczyniu ubij jajka, a następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając cały czas, aż otrzymasz gładkie i jednolite ciasto bez grudek.
4. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Możesz wykorzystać duzą łyżkę, aby nabierać porcje ciasta i nakładać je na patelnię, tworząc małe placuszki. Smaż je do uzyskania złotego brązowego koloru z obu stron.
6. Gdy racuchy są gotowe, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
7. Podawaj jeszcze ciepłe racuchy z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, dżem czy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jogurtowe placuszki
gofry jogurtowe
oponki jogurtowe
pancake jogurtowe
chleb jogurtowe