Przepis na racuchy tradycyjne z jabłkami 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 jabłka

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodaj jajka i stopniowo wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie, bezgrudkowe ciasto.
3. Odstaw ciasto na około 15-20 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na cienkie plasterki lub drobne kawałki.
5. Podsmaż plasterki jabłek na patelni z odrobiną masła, aż zaczną mięknąć. Możesz dodać szczyptę cynamonu w celu wzmocnienia smaku.
6. Rozgrzej dobrze patelnię lub rondel z olejem.
7. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką porcje ciasta i rozprowadź je na płaskie placuszki.
8. Na każdy placka ułóż plasterki jabłek.
9. Smaż racuchy na małym ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony, aż zaczną się delikatnie rumienić, a potem odwróć je i smaż z drugiej strony.
10. Gotowe racuchy podawaj ciepłe, posypane odrobiną cukru pudru lub polane syropem klonowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

tradycyjne racuchy
racuchy tradycyjne
tradycyjne racuchy drożdżowe
racuchy drozdzowe tradycyjne
racuchy tradycyjne suche drozdze