Przepis na racuchy z jabłkami drożdżowe 📖
Składniki potrzebne na racuchy z jabłkami drożdżowe:- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki drożdży instant
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 2 duże jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Pozostaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. Dodaj do miski jajka, resztę cukru, sól i olej roślinny. Dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem do ciasta, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto. Możesz dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
4. Przykryj misę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie wymieszaj je, aby usunąć nadmiar powietrza.
6. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
7. Na każdą porcję ciasta, nałóż plasterki jabłek, lekko wciskając je w ciasto.
8. Przełóż racuchy z jabłkami na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. W zależności od wielkości patelni, możesz smażyć kilka racuchów jednocześnie.
9. Po usmażeniu, odłóż racuchy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
10. Podawaj ciepłe racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem, jeśli lubisz. Smacznego!