Przepis na sprawdzony racuchy drożdżowe z jabłkami 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W małym garnku podgrzej mleko do około 37°C. Dodaj cukier, rozkruszone drożdże i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.

2. W dużej misce przesiej mąkę. Dodaj sól oraz jajka. Następnie wlej aktywowane drożdże z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem.

3. Gładkie ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

4. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.

5. Głęboką patelnię rozgrzej olej do smażenia.

6. Do rozgrzanego oleju, łyżką do nabierania ciasta formuj placuszki, na które układaj plasterki jabłek. Smaż na złoty kolor po obu stronach.

7. Gotowe racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

8. Posyp racuchy cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Możesz również podać je z bitą śmietaną lub sosem karmelowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z jabłkami drożdżowe
racuchy drozdzowe z jablkami
pyszne racuchy drożdżowe z jabłkami
racuchy drożdżowe z jabłkami z piekarnika
prosty racuchy drożdżowe z jabłkami