Przepis na racuchy z jabłkami z jogurtem naturalnym 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- jogurt naturalny do podania
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W innym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
3. Powoli dodaj mieszankę jajeczno-mleczną do suchych składników, cały czas mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne kostki. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
5. Do ciasta dodaj pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj.
6. Rozgrzej patelnię i nałóż na nią olej.
7. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta (ok. 2 łyżki na każdy racuch).
8. Podsmaż racuchy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
9. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Podawaj ciepłe racuchy z jogurtem naturalnym. Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy z jogurtem naturalnym
racuchy z jabłkami na jogurcie naturalnym
racuchy z jogurtem i jabłkami
racuchy z jabłkami i jogurtem
faworki z jogurtem naturalnym