Przepis na racuchy z jabłkiem 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połącz mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i cukier.
2. Dodaj mleko i jajka, następnie energicznie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Oczyszczona i obrana jabłka pokrój na małe kawałki lub cienkie plastry.
4. Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu.
5. Do rozgrzanego masła dodaj kawałki jabłek i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Przelej smażone jabłka do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
7. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzej trochę oleju.
8. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj porcje ciasta (ok. 1/4 szklanki na racuch) i smaż je z obu stron na złoty kolor.
9. Po usmażeniu odkładaj racuchy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp racuchy cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Smacznego!