Przepis na racuchy z jabłkiem drożdżowe 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 7 g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
2. W misce mieszamy mąkę, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże z mlekiem i wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Ciasto odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość.
4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
6. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta z jabłkami i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.
7. Obsmażone racuchy odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Podajemy gorące racuchy posypane cukrem pudrem. Można również podać je z ulubionym sosem, np. karmelem.
Smacznego!