Przepis na racuchy z jabłkiem drożdżowe 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 7 g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

2. W misce mieszamy mąkę, jajko, pozostały cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże z mlekiem i wyrabiamy gładkie ciasto.

3. Ciasto odstawiamy na 30 minut pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość.

4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.

5. Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.

6. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę ciasta z jabłkami i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane.

7. Obsmażone racuchy odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

8. Podajemy gorące racuchy posypane cukrem pudrem. Można również podać je z ulubionym sosem, np. karmelem.

Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy drożdżowe z jabłkiem
fit racuchy z jabłkiem
racuchy z jabłkiem
racuchy z jabłkiem na kefirze
racuchy z jabłkiem bez drożdży